Izgradnja nove uljare za još više finih kapi ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Ovo je posljednja godina u našoj prvoj uljari. Nakon berbe 2019. s naglaskom na apsolutnu kvalitetu proizvodnje našeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja, najavljujemo 2020. godinu kao veliku prekretnicu naše proizvodnje!

Kako bismo zadovoljili potrebe za velikom potražnjom našim maslinovih ulja, u rujnu 2019. godine počeli smo s izgradnjom nove Nono Remiđo uljare na novome zemljištu, u produkciji specijaliziranog talijanskog proizvođača MORI-TERM SRL. S novom uljarom dolaze i nove mogućnosti, a jedna od njih je veći kapacitet obrade, koji će se povećati sa 500 kg/h koju ima naša trenutna uljara, na čak 1.000 kg/h.

S novom uljarom uvodimo i argon kao neutralni plin koji štiti masline u preradi i u spremnicima od kisika. On je bitno bolji za obradu ulja od dušika, jer argon ima bitno veću gustoću i time bolje čuva ulje od oksidacije. Znamo da nitko ne voli dugo čekati, pa je isti slučaj i s maslinama – još jedan važan element za očuvanje kvalitete prilikom prerade je brza obrada u roku od samo par sati od berbe, jer čekanje po 12 i više sati na obradu degradira plod masline te dolazi do neželjene oksidacije.

Tehničke detalje zadržat ćemo za sebe do otvorenja, ali pohvalit ćemo se samo da će naša nova uljara Nono Remiđo uz dva dekantera (horizontalna separatora ulja) imati i dva vertikalna separatora za naknadnu obradu i izbistrivanje ulja umjesto filtracije.

Površina uljare od 400 m2 sadržat će zatvoreni prostor za čuvanje maslina koji će biti dovoljan za sve planirane aktivnosti, spremište ulja te laboratorij. Sama uljara bit će opremljena tako da se može napraviti testiranje proizvedenih ulja, ali i primiti zainteresirane grupe za obilazak – sve vas koji želite obići uljaru i time degustirati naša fina ulja!

Završetak gradnje očekuje se u ljeto 2020. godine, a uljara počinje s proizvodnjom za berbu krajem rujna 2020. kada će biti spremna pružati uslugu proizvodnje maslinova ulja i drugim OPG-ovima koji žele svoje netom ubrane masline pretvoriti u tekuće zlato.

Naša nova uljara sunfinancirana je kroz Program ruralnog razvoja.

2020. godina bit će uistinu plodonosna godina za nas!